čokoládovna LíLá – Petr Gurecký

„Čokoláda není pouze cukrovinka, čokoláda je vášeň“

Nakupování v bezobalovém obchodě přináší mnoho výhod, zejména v oblasti kvality a ekologie. Bezobalové produkty jsou k přírodě šetrnější a zároveň dosahují vyšších kvalit, navíc člověk ví, od koho, co a kde nakupuje. Nezaměřuje se totiž na velké obchodní korporace, ale zboží bere od místních dodavatelů. Velkým plusem pak je, že se s dodavatelem můžete osobně seznámit a zjistit,
jak byly produkty vyráběny a kde leží jejich minulost.

V minulém článku jsme Vám představili Vojtěcha Drahoňovského a jeho moštárnu a sušárnu ovoce v Cidlině u Lomnice nad Popelkou. Dnes se podíváme do Staré Paky, kde jeden z našich dodavatelů Petr Gurecký vlastní malou rodinnou čokoládovnu značky LíLá a stejnojmennou kavárnu, kde si můžete na příjemné zahrádce vychutnat šálek horké čokolády nebo kávy. Ke kávě rozhodně patří i něco dobrého na zub a co jiného byste měli ochutnat než něco z jejich vlastní produkce. Velice oblíbené jsou zejména pomeranče v tmavé čokoládě, ale naším tipem jsou i čokoládové lanýže, marcipánové bonbony a nesmíme opomenout samotné čokolády mnoha druhů, které v čokoládovně vyrábí sami přímo z kakaových bobů.

Čokoláda z Podkrkonoší Lílá zatím nemá příliš dlouhou historii, její základ byl položen před pěti lety, kdy Petr Gurecký začal vyrábět čokoládu doma pro vlastní potřebu. Ze zábavy se postupně stal koníček a z koníčku nakonec vášeň a práce. Na čokoládě LíLá však rozhodně není tím hlavním právě historie, ale především kvalita, za kterou si stojí. V čokoládě jsou použity jen nejvybranější suroviny a díky unikátní chuti jednotlivých druhů kakaových bobů z různých koutů světa dosahuje čokoláda specifické chuti. Čokoláda se zpravidla skládá z drcených kakaových bobů, třtinového cukru, popřípadě ještě z mléka a z kakaového másla. V čokoládovně se snaží dát do produktu kousek sebe, snaží se o maximální souhru všech použitých surovin. Základním rozdílem mezi malou čokoládovnou a masovou produkcí čokolády je množství a způsob výroby. V malé čokoládovně máte zajištěnou tu největší péči již od výběru kakaových bobů, přes ruční výrobu čokolád až po obal samotné čokolády.

Podobně na výrobu čokolády nahlíží i v LíLá. Vnímají čokoládu jako komplexní celek několika částí, kdy první začíná již na farmě, odkud kakaové boby pocházejí, neboť již zde je mnoho faktorů, které mohou výslednou chuť čokolády ovlivnit – půda, podnebí a farmáři, kteří se o kakaovníky starají, způsob fermentace a sušení. Dále se výroba přesune do samotné čokoládovny, kde se zpracovávají kakaové boby a vzniká čokoláda, která dále putuje k prodeji.

Právě fáze prodeje dává výrobci čokolády další místo pro fantazii. Proto je v neposlední řadě určitě zajímavý originální design tabulek na některých čokoládách značky LíLá, který byl inspirován Jižní Amerikou. Ve starověké Americe se objevovaly podobné motivy téměř ve všech indiánských kulturách. Čokoláda LíLá proto není jen výborná, ale skrývá v sobě příběh. 

Sdílejte:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Další příspěvky

Uncategorized

Tierra Verde

Kolikrát denně si umyjeme ruce? Jak často doma pereme prádlo a uklízíme? A jaké prostředky k tomu používáme? Na tom všem totiž opravdu záleží, protože tím přímo ovlivňujeme přírodu kolem nás. Je velmi důležité hledat a používat takové produkty, které jsou k přírodě co nejšetrnější a ideálně plně rozložitelné, abychom za sebou zanechávali co nejmenší ekologickou stopu. Každý z nás může zdánlivě malými krůčky přispět ke zdraví naší planety. Proto bychom Vás dnes rádi představili společnost Tierra Verde.

Dodavatelé

čokoládovna LíLá – Petr Gurecký

Nejedná se o tradiční ani obecně známou značku čokolády. Līlā je malou rodinnou čokoládovnou z Podkrkonoší, konkrétně ze Staré Paky. Čokoládu jsme začali ručně vyrábět v roce 2016 pro vlastní potřebu, protože nám to přišlo zajímavé, zábavné a hlavně pro naše chuťové buňky již zcela nezbytné. Jedná se o hru s chutí různých druhů kakaových bobů a jejich kombinací. Přístupem k celému procesu a snahou o co nejlepší výsledek vkládáme do každé čokolády kousek sebe a díky tomu je chuť naší čokolády specifická a neopakovatelná.